tirsdag den 2. oktober 2012

BrownieEnhver chokoladeelsker med respekt for sig selv er i besiddelse af en opskrift på en god brownie, og det har jeg naturligvis også. Det er måske fordi det er en opskrift fra min mor, at jeg synes det er en af de bedste brownies, man kan lave, men den er i hvert fald også meget populær i omgangskredsen (og familien), så derfor vil jeg også dele den her.
Den kan varieres i det uendelige*, men smager også godt helt plain - det vigtigste er, at vælge en god chokolade, som man selv kan lide smagen af. Jeg bruger helst over 60 % og gerne omkring 70%, men det afhænger også meget af, hvilken chokolade, jeg bruger og hvad brownien skal serveres til. Hvis den skal bruges som dessert og serveres med frugt kan man vælge en mere frugtig chokolade (fx. Valhronas Manjari eller Peter Beiers Hispagnola).

*Jeg tilsætter næsten altid 50-100 g hakkede nødder (valnødder, hasselnødder, paranødder osv. evt. en blanding) Andre variationer er nævnt i bunden af posten

Brownie
ca. 15 stk

150 g mørk chokolade 
100 g smør
250 g sukker
2 æg
100 hvedemel
1 spsk kakaopulver
½ tsk bagepulver
½ tsk salt

- Smelt chokolade og smør i en skål over et vandbad
- Pisk chokoladesmørret med sukker og æg 
- Sigt de tørre ingredienser (mel, salt, kakao og bagepulver) i en anden skål, så alle klumper fjernes. 
- Vend nu melblandingen forsigtigt i chokoladeblandingen - brug en dejskraber eller en træske (der ikke har været brugt til noget med løg eller hvidløg... det smitter af!)
- hvis der skal tilsættes nødder eller chokolade, vendes det i nu
- dejen hældes i en lille form, (30 x 15 cm), foret med bagepapir eller smurt grundigt med smør

- bages ved 180 grader i 20-25 minutter indtil den har dannet skorpe, det er meningen, den skal være fugtig inden i, men den må ikke være flydende

- lad kagen afkøle helt før den skæres ud i små firkanter
- den kan sagtens laves dagen før og kan også fryses, bare pak den godt ind


Variationer 
½ - 2 tsk instant coffee (jeg kan faktisk ikke særlig godt lide kaffe, men kaffesmagen fremhæver faktisk chokoladesmagen, så jeg bruger det ofte i mine chokoladekager, men i så små doser, at det ikke rigtigt smager af kaffe)
1-2 spsk whiskey eller cognac
Skallen fra 1 lille økologisk appelsin eller lime
50-100 g lys eller hvid chokolade (hakket i store chunks og foldet med i dejen)
Chili (afhænger meget af styrke og smag, men chilien er også med til at fremhæve chokoladens smag. Det er dog meget vigtigt, der ikke kommer så meget i, at den overdøver smagen! Så der er kun en vej frem - prøv dig frem og hellere for lidt end for meget!)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar