torsdag den 8. november 2012

Fedtfri Gingersnaps

Som tidligere nævnt, et jeg hverken fedt- eller sukkerforskrækket, og jeg mener bestemt, at man skal bruge smør osv, når der er grund til det, altså når det gør noget for smagen, så må man jo bare spise en smule mindre, hvis man er nervøs for helbredet.
Men da jeg faldt over opskriften på fedtfri gingersnaps*, var jeg jo nødt til at forsøge mig med det - småkager plejer jo ikke ligefrem at være fedtfri, og da ingefær er i top 3 over yndlings-krydderier, var det et oplagt projekt.
De var en stor succes, og opskriften er nu blevet en fast bestanddel af mit repertoire- de har den rette balance mellem krydderierne og sødmen, og så er konsistensen helt igennem skøn, knasende sprøde udenpå, blød og chewy indeni.

Dejen er egentlig ret enkelt at lave, den kræver bare lidt tålmodighed med piskningen, og så lidt planlægning, for den er helt umulig at håndtere, hvis den ikke har stået i køleskabet i et par timer inden kagerne skal "formes" og rulles i kanelsukker for at skabe en sprød, smagfuld skal.

*David Lebovitz er en amerikansk konditor, der bor i Paris. Hans hjemmeside er en god kilde til lækre opskrifter blandet med skønne historier om at bo i Paris, når man ikke er indfødt

Fedtfri Gingersnaps
180 g brun farin
75 g æblemos (gerne kogt ind fra 150 g, giver en mere intens smag)
45 g mørk sirup
315 g mel
1 tsk bagepulver
2½ tsk kanel
2½ tsk stødt ingefær (alternativt kan man bruge revet frisk ingefær - jeg plejer at bruge klump på størrelse med en valnød med skal)
1/4 tsk stødt nellike
½ tsk stødt peber
1/4 tsk salt
2 æggehvider (evt. 1 helt æg - så ryger fedt-fri mærkatet bare, men smagen er stadig skøn)
50 g syltet ingefær, hakket i små bitte stykker
kanelsukker til at rulle kagerne i

- Pisk æblemosen med farin og sirup i 5 minutter til den bliver lys.
- Tilsæt æggehviderne til æbleblandingen og pisk 1 minut mere
- Si de tørre ingredienser i en anden skål
- tilsæt de tørre ingredienser til æble/sukkermassen under langsom piskning
- Vend de syltede ingefær i og sæt massen på køl i et par timer

- Tænd ovnen på 180

- Nu skal kagerne formes. Da dejen er meget klistret, selv efter en tur i køleskabet, er den nemmeste måde at tage en ske (jeg plejer at bruge en teske) og dumpe klumper af dej direkte ned på kanelsukkeret, rul hurtigt kagen rundt til den er dækket og flyt den herefter over på en bageplade med bagepapir
- Gentag med resten - sørg for god afstand mellem kagerne på bagepladen, da de flyder en del ud
bages i ca. 12 minutter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar