lørdag den 14. september 2013

Æble-kanel challah-boller


Sommeren i år har været svær at sætte en finger på, når man ikke er haveejer eller landmand. Masser af solskinstimer, hvilket også kan ses på mængden af frugter der bugner på træer og buske her i sensommeren. 
Alligevel føler jeg mig en lille smule overrumplet af efterårets komme. Jeg er slet ikke klar til at slippe sommerens sol og varme, og de smukke grønne farver og blomsterflor, og jeg synes ikke jeg har nået at nyde sommeren før jeg vågnede en morgen og luften havde den der snert af efterår. Vi kender den alle – den lugter koldt (ja, det er altså en lugt!), lidt af brænderøg og brune blade. Man ved det bare, sommeren er slut og vi gik fra sensommer til efterår, uden helt at opdage det, men det er her. Og så går det hurtigt, en morgen kan man se sin ånde på morgen-lufte-turen med hunden, spindelvævene glitrer af dugdråber i den kølige morgenluft, træet foran mit køkkenvindue begynder at blive mere og mere brunt i kanterne.

Sommeren er nok min yndlingstid (eller foråret? Det er så fyldt med løfter og sprødhed), jeg elsker sommerfrugterne, grill-aftner, de lyse og lette sommerretter, man kan nippe til når det er varmt. Men næsten i samme sekund at luften får sin snirpethed, kommer der en ubærlig trang til at spise og kokkerere med efterårs-ting. Græskar, æbler, rodfrugter, simreretter, varme krydderier som kanel og muskat sniger sig ind i mine kreationer, næsten uden jeg opdager det.


En regnfuld lørdag resulterede det i disse boller. Challah er et traditionelt, flettet jødisk brød, bagt med store mængder æg. Da mine forældre jo har nogen meget produktive høns er det intet problem, og da den skønne sommer også har resulteret i æbletræer, der er ved at segne under de mange, smukke, søde og sprøde æbler var denne opskrift oplagt! Tilføjelsen af æblerne og kanelen og det at de blev bagt som små boller gav en perfekt og meget fyldig eftermiddagsmad. Jeg skar lidt ned på gæren (og olien) i forhold til den oprindelige opskrift, satte det til hævning og gik en god lang tur i skoven med min hund og min søster (hvor vi fandt kantareller, hvor heldig har man næsten lov at være!), kom hjem, bagte dem og satte os med en god kop the og de nybagte boller. De var skønne i sig selv, blot med en lille smule smør, men da vi kom lidt af den hjemmelavede brombærmarmelade på var det som at spise efteråret i en enkelt bid!

Æble-kanel challah
ca. 12-16 stk. Oprindelig opskrift kan ses på denne side

Brød:
160 ml lunkent vand
4 hele æg, stuetemperatur
3 æggeblommer*
50 ml olie
3 spsk. honning
2 tsk salt
2 tsk bagepulver
10 g gær
ca. 600 g hvedemel

Fyld:
2 store æbler, skrællede og skåret i små tern drysset med 1½ tsk. kanel


Et sammenpisket æg til pensling samt lidt kanelsukker

- rør gær og honning ud i det lune vand, tilsæt resten af ingredienserne (hold lidt af melet tilbage) og ælt grundigt
- hvis dejen er alt for klistret kan man tilsætte mere mel under æltningen, men som til alt brød er det hellere lidt for våd end lidt for tør
- lad hæve til dobbelt størrelse,ca. 2 timer under et klæde et lunt sted**
- hæld dejen på et meldrysset bord og tryk den lidt flad. Hæld de kaneldækkede æbler over og fold dejen sammen flere gange indtil æblestykkerne er nogenlunde fordelt i hele dejen
- skær dejen i 12-16 stykker og rul hvert stykke til en lang pølse, der rulles sammen til en spiral. Kom "spiralerne" i hver deres smurte muffinform
- Sæt ovnen på 180 grader (ikke varmluft) og lad den blive varm mens brøddene efterhæver i 30-40 minutter.
- pensl brøddene med et sammenpisket æg og drys med lidt kanelsukker
- Bages i 20-25 minutter til de er lysebrune og dufter skønt

*brug evt. hviderne til marengs med det samme eller frys dem til en anden gang
** hvis man har travlt kan man putte 20 g gær i og så tager det kun ca. 45 minutter 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar