søndag den 22. september 2013

Duftende nudelsuppe med kylling

Dette billede har absolut intet med resten at gøre
- ud over at minde mig om, hvor smuk sommeren er...
og hvor længe der er til det er sommer igen!
Én af grundende til at efterår og vinter ikke står højt på min liste over yndlingsting er, at jeg altid bliver syg. Som oftest starter jeg med en forkølelse i september, og den slipper mig aldrig fuldstændig før foråret atter kommer til landet. Det bliver bedre ind imellem, men jeg er aldrig helt fri for lidt snot og hals-halløj. Oven i dette får jeg naturligvis den obligatoriske influenza, halsbetændelse og en ubestemmelig feber nu og da. Det gør det da svært at nyde årstiden inderligt… Jeg er heldigvis sjældent så syg jeg ikke kan arbejde osv, men det er nok til at føle mig lidt ”jamsk”*

Og så er der én ting, der kan gøre det hele bedre.

Suppe.

Den ultimative trøstemad, når man er lidt kold og træt**. Det varmer bedre end nogen anden slags mad, og hvis man har lidt øm hals, kan det glide ned uden problemer.

Jeg er et af de irriterende mennesker, der altid har hjemmelavet fond i fryseren. Vi køber oftest hele kyllinger, da vi så kan få kyllinger, der har haft et liv vi kan være bekendt, til en pris man også kan overkomme på SU. Så har vi mad til 3 dage samt et skrog til fond. Vi fryser skrogene, og når der er et par stykker (eller fondbeholdningen er på vej i bund) koger vi dem i en masse vand i et par timer med løg, porretoppe (som jeg også gemmer…), gulerødder, laurbærblade osv. Og så fryser vi det ned i passende portioner.
Jeg er helt sikker på man lige så godt kan bruge købefond, jeg har bare meget svært ved at smide noget ud, og jeg synes jeg kan smage forskel, og så betyder det ikke så meget lige at bikse sammen og lade stå og hygge sig på komfuret en søndag mens man laver alt muligt andet.
Denne opskrift er baseret på denne "Hairy Biker"-opskrift. Min guilty pleasure når jeg er lidt skidt er madprogrammer, og så ligger jeg der og bliver lidt inspireret, eller måske ikke, men så er jeg da underholdt.
Dejlig duftende, varmende helt ind i sjælen og helt sikkert sund.
Så kan efteråret bare komme an!

*Min venindes mor har lært mig dette ord, der, så vidt jeg forstår, stammer fra Kolding-egnen og er den bedste danske oversættelse til den engelske ”feeling under the weather”. Altså sådan lidt ved siden af sig selv, så man har det skidt nok til at have lidt ondt af sig selv, men ikke skidt nok til at lægge sig syg. 


**Chokolade og kager er en helt anden slags comfort food, suppe er en sjælevarmer. Chokolade en nødvendighed ; - )

Duftende nudelsuppe med kylling

Suppe:
1 liter kyllingefond
2 stilke citrongræs
6 små chili, fx birds eye (afhængig af smag)
4 kaffir lime blade
2 løg, skrællede og skåret i fine skiver
50 g frisk ingefær. skrællet og skåret i tynde skiver
3 fed hvidløg, pillet og skåret på langs
4 spsk lime juice
2 spsk thailandsk fiske sauce

Fyld til suppen:
100 g nudler - jeg brugte de helt tynde risnudler
100 g sugar snaps (ærter) eller haricots verts skåret over på midten
1 rød peber, renset og skåret i tern
majskornene fra 2 majskolber, alternativt 100 g. frosne majs
2 gulerødder, skrællet og skåret i små tern

1 bundt frisk koriander

Kyllingekødboller:
250 g kyllingefars(*)
2 forårsløg, finthakket
1 fed hvidløg, revet eller presset
1 lille chili, fintsnittet
1 spsk maizena, plus lidt ekstra
¼ tsk salt
2 spsk hakket, frisk koriander
friskkværnet sort peber


- bring fond i kog
- samtidig fjernes den indre, bløde del fra begge citrongræs stilke og lægges til side. Put de hårde, ydre blade i den nu varme fond sammen med 3 chilier snittet på langs, kaffirlime-bladene, hvidløg, ingefær og 1 af løgene. Lad småkoge i 15 minutter mens kyllingebollerne forberedes. 

- Kom alle ingredienserne i en skål og ælt eller rør dem grundigt sammen. (*)alternativt kan man tage 250 g. kyllingebryst og hakke det i blenderen sammen med forårsløg, hvidløg, koriander og chili, herefter æltes resten sammen
- kom noget maizena på en tallerken og på hænderne. Rul blandingen til ca. 20 små boller, put maizena på hænderne i mellem hver for at undgå det klistrer alt for meget

- Si fonden så citrongræs mv. tages fra. Kom de sidste løg, det fintsnittede indre fra citrongræs-stilkene, limesaft og fiske sauce i samt de resterende chili. 
- Varm langsomt op, når det småkoger tilsættes kyllingebollerne, der koges i et par minutter. 
- Tilsæt gulerødder
- Hvis man bruger risnudler, koges disse nu i en separat gryde efter instruktionerne på pakningen, ellers kommes de i suppen nu
- tilsæt de resterende grøntsager og kog under sagte varme til grøntsagerne er "al dente" og kyllingebollerne er gennemkogte. Smag til med limesaft, fiske sauce og sort peber
- serveres i skåle med et ordentligt drys frisk koriander

1 kommentar:

 1. Hej!

  Din blog har fanget vores opmærksomhed på grund af kvaliteten af de opskrifter. Vi ville være glade, hvis du ønsker at deltage i Findeopskrifter.dk, så vi kunne oprette forbindelse til den.

  Findeopskrifter.dk er en søgemaskine, der samler de bedste danske madlavning blogs fra internettet.

  Flere hundrede blogs er allerede registreret her og drage fordel af den trafik, vi sender til deres websteder.

  For at deltage Findeopskrifter.dk, bare gå til http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen

  Hav en dejlig dag!

  Med venlig hilsen
  - Elin, Findeopskrifter.dk

  SvarSlet